OEFENDAG VOOR SPEUR- EN SORTEERHONDEN IN REEK (PHV D.O.S.)

Op zaterdag 11 december 2004 was er een oefendag georganiseerd door Henk Graas , samen met de leden van DOS te Reek. Een prachtig terrein, midden in de bossen, makkelijk en snel te vinden; sommigen hadden wat moeite; maar uiteindelijk was iedereen  toch op tijd gearriveerd. 
Een accommodatie die in de laatste weken met hard werken, nog is uitgebreid met  een prachtige serre, inclusief verwarming. De catering was picobello in orde. Sommigen kwamen van ver en lustten wel een lekker warm broodje en hete koffie. Het weer was inmiddels niet meer zo koud  als een paar dagen ervoor en dat maakte deze oefendag dubbel aangenaam.
 
’s Morgens waren de spoorleggers: Henk Graas, Sjaak Evers, Piet van Hal, Ad Verstijnen, Jo Knops, Geert Romme , Piet van Deutekom en Frans van Gestel, alweer erg vroeg bij DOS aanwezig om alle benodigde sporen te leggen. Ad, Piet en Frans speurden zelf ook mee met hun jonge honden. Henk heeft samen met Jan  Duivekam (keurmeester) de beginnende speurders onder hun hoede genomen.
 
Er waren dit keer erg veel  aanmeldingen: in totaal 20 !!!
CATEGORIE   I (absoluut beginner van 0 – 0,5 uur): 6 deelnemers; zij kregen hun eerste “speurles”.
CATEGORIE  II:      0,5 – 1,5 uur, met 2 – 5 hoeken. 6 deelnemers.
CATEGORIE III:     1,5 – 2,5 uur  met 5.-10 hoeken, 6 deelnemers. (keuringskandidaten) In deze categorie het nivo van Reddingshond A; KNPV Speurhond, Speurhond 1 (FCI) evt. met verleidingsspoor.
CATEGORIE IV:      2,5 – 3,5 uur met 5 of 6 hoeken; 2 spitsen met diagonale lijnen en een omega (halve cirkel) , op dit spoor ook 2 a 3 verleidingssporen;  nivo voor Reddingshond B,  Speurhond 2 (FCI). In deze afdeling 3 deelnemers.
 
We waren allemaal op tijd bij de velden  (in colonne) en opgesplitst in de 4 groepen. De deelnemers die klaar waren  met hun spoor, konden terug naar de terreinen  waar zij gingen volgen, springen, zoeken en ook revieren. Helaas kon men dus niet blijven kijken naar de verrichtingen van de andere geleiders. Rond de klok van 12.00 was iedereen weer terug en in de warme kantine  stond de soep al klaar. Tijdens de pauze  werden er snel nog een paar belangrijke mededelingen gedaan, instructiemateriaal opgehaald en niet te vergeten even napraten over het uitwerken van de sporen.
 
Toen naar buiten voor de sorteerproeven (op de “plank” natuurlijk). We hadden 2 groepen: de eerste groep onder leiding van Ad Vertstijnen en Piet van Hal en de 2e groep onder leiding van Sjaak Evers en Jan Duivekam. Deze laatste 2 hadden heel wat deelnemers te ‘verwerken’. Het neemt natuurlijk veel tijd in beslag: 10 minuten beluchten; 3x buisjes klaarleggen en sorteren en indien nodig nog de nodige adviezen. Prima verlopen.
De beginners kregen van Ad en Piet heel duidelijk te zien, hoe een hond te leren lucht te nemen,  Dit is een belangrijk beginsels, wat op vakkundige wijze, door deze 2 “rotten”in de speurafdeling,  aan de geleiders werd getoond.
Op deze dag waren er verschillende keuringskandidaten aanwezig en zover wij hoorden waren zij allemaal heel tevreden over de sporen, de velden en het oefenterrein. Het sorteren blijft een moeilijk onderdeel en iedere hond komt weleens in een dipje waar men, met goed oefenen,  hopelijk weer snel uit komt. Een oefendag is dan weer de ideale dag om ervaringen uit te wisselen
 
Om ongeveer 15,00 uur waren we klaar met sorteren en konden we nog even nakletsen in de kantine.
De club had ook nog een loterij georganiseerd met prachtige prijzen. Er werd afgesproken dat de groep beginners opnieuw, op zondag 6 februari, onder begeleiding van Henk Graas mogen speuren bij DOS REEK. Ook voor de keuringskandidaten (6) wordt er een spoor gelegd. Dit is een extra herhalings-oefendag  en er kunnen geen nieuwe inschrijvingen meer bij. Uiteraard is wel iedereen welkom om te komen kijken. Met name naar de eerste “lessen van sorteren” kijken, is al een oefening op zich. De route beschrijving vindt u  op de site van de KNPV en evt. mailt u naar Henk Graas: hd-tc.graas@hetnet.nl of belt u de secr. Dhr. Wingens, tel.nr. 0486-461384. DOS krijgt binnenkort zijn eigen website .( Op deze site kunt u lezen dat DOS  i.s.m. de Commissie Werkhonden, de Ned. Kamp. voor Speurhonden zal organiseren op 20 en 21 februari  vanuit de locatie camping Parcival te Schayk. Zeer zeker de moeite om een keer te gaan kijken.)
Het was een fantastische en leerzame dag . Alle speurders danken nogmaals de leden van PHV DOS REEK,  en ook de fotograaf die bijgaande groepsfoto maakte. Wij hopen dat deze oefendag jaarlijks , op hetzelfde tijdstip, zal terugkeren.
 
Sjaak Evers en Caroline Smulders
(Speurgroep Brabant Haghorst),everssch@wolmail.nl of c.smulders@tiscali.be  013 – 504 1866 of 0032 1465 2606
 
 

BELANGRIJKE MEDEDELINGEN VOOR SPEUR- SORTEERHONDEN (REDDINGSHOND)
 
LEZING  zaterdag  26 FEBRUARI TE RIJEN  (de vijf  Eiken) aanvang 9.00 uur.
(In het laatste orgaan konden wij nog  geen datum plaatsen omdat die nog niet definitief        was.)
     OPENING  door Henk Hondebrink.
1)  Met medewerking van de KLPD; (Koninklijke landelijke politiediensten)  videopresentatie  over de opl. van Speurhonden en Sorteerhonden.
2) Hans de Haas. (KLPD)  Belangrijke tips voor sorteren.
3) Gastspreker Frans Jansen (bestuurslid int. Speurorganisatie FCI, - coach Ned. Team Speurhonden (3x Ned. Kampioen.)  Belangrijke tips voor speuren.
4) Rien Peters, Phv ’t Haartje Amersfoort . Korte uiteenzetting Reddingshond en aankondiging Open Dag voor Reddingshonden in Amersfoort
    pauze
5) Jan Duivekam namens KNPV; uiteenzetting nieuwe certificaten en toekomstvisie  speur- sorteer- en reddingshonden.
6) Mededelingen omtrent nieuwe Speurgroepen en Contactadressen van clubs.
7) Demonstratie sorteren op de “plank” .Demonstratie luchtnemen jonge hond door Ad Verstijnen. Demonstratie speuren van een spoortje met pup.
8) Vragen Half Uurtje.
    SLUITING 13.00 – 14.00 uur.
 
 
BESTELLEN van instructiemateriaal  is op  deze dag mogelijk en zal dan uitgeleverd worden op de oefendag van Gemonde. 2 boekjes t.w.:  Speuren (Frans Jansen) en Sorteren (KLPD)

KNPV regl. Speuren; Sorteren; Reddingshond  bestellen bij de KNPV                                           
 
Routebeschrijving op de website van de KNPV  (onder mededelingen), of via secr. van de Vijf Eiken te Rijen. Anja Schmeintz Tel nr. 0161- 433123 of  email: jschmtz@westbrabant.net
 
Alle informatie via de email adressen van Sjaak Evers en Caroline Smulders (zie boven)

Tot ziens in Rijen op 26 februari 2005
Speurgroep Brabant Haghorst
   

OEFENDAG GEMONDE 19 MAART 2005
 
Oefendag voor SPEUR- EN SORTEERHONDEN,  (reddingshonden afd. speuren). Inschrijven in de categorie 1 T/M 4. Aanvang 8.45 uur. Route beschrijving te vinden op de website van de KNPV  of op te vragen bij de secr. Van “Steeds Vooruit” Gemonde, dhr. Van Boxtel, tel. Nr. 073 – 54 77 893.
INFORMATIE VIA EMAIL famverstijnen@wish.nl of pietvanhal@zonnet.nl
Waarschijnlijk komt er nog een OEFENDAG begin april voor keuringskandidaten, Wij houden u op de hoogte..
 
De KEURING VAN SPEUR- EN SORTEERHOD is in  RIJEN  bij de Vijf Eiken op de 3e DINSDAG IN APRIL 2005. Najaar: 1e dinsdag in november..
TOT ZIENS IN GEMONDE
 
Vriendelijke groeten,
Sjaak Evers en Caroline Smulders
Speurgroep Brabant HAGHORST