Oefendag
11 december 2005 PHV DOS REEK

-in samenwerking met Speurgroep Brabant-


Zoals bij iedere oefendag voor speur- en sorteerhonden zijn de spoorleggers (Ad Verstijnen, Piet van Oorschot, Henk Graas, Piet van Deutekom en ondergetekende) als eerste present en worden dan al opgewacht door een team van de gastvereniging die de koffie al klaar heeft staan en toen was het nog maar 07.00 uur. Het was volle bak op deze zondag met deelnemers uit alle windstreken, zowel uit Groningen als uit Limburg en uit België.

Ook op deze oefendag weer nieuwe gezichten met jonge honden die voor het eerst op het speurveld kwamen als ook ervaren afgerichte Ph1- honden die voor het eerst op een speurveld kwamen. Henk Graas nam zoals gewoonlijk alle onervaren speurders onder zijn hoede. Voor de gevorderden werd naar ieders wens, die zij vooraf bij inschrijving kenbaar hadden gemaakt, een spoor gelegd. Met 5 of 10 hoeken, 1 of 2 uur oud, met of zonder eindvoorwerp wat je maar wilt.
Om half 8 werden de beschikbare velden ingedeeld en konden de spoorleggers beginnen.

Om 9.00 uur werd iedereen welkom geheten en vertrokken de diverse groepen naar de locaties om hun sporen uit te werken. Bij de een ging het perfect, bij een ander wat minder maar allemaal hebben ze weer het nodige van deze voormiddag opgestoken.
Tussendoor kon iedereen die met speuren klaar was naar het veld om de afdelingen 1 en 2 af te werken. Onno Brens uit Amsterdam was bereid om het pak aan te trekken voor het man revieren, transport en voedsel weigeren.
Na de nodige soep, broodjes en gebakken eieren werd het tijd om met de sorteerproeven te starten.
Aan een kant van het veld de sorteerders die al wat langer bezig zijn en aan de andere kant de beginners. Het is altijd prachtig om te zien hoe Ad Verstijnen (“sorteermeester’ ) de aandacht van iedereen weet vast te houden met een prachtige demonstratie van “het lucht opnemen” en overtuigend sorteerwerk van zijn nog jonge hond. ( Er is een dvd gemaakt met deze sorteerinstructie, te koop bij www.dosreek.nl, op deze site zijn ook foto's van deze oefendag te zien).
Daarna deden de beginners voor het eerst een poging en kregen uitleg  over de opzet van deze oefening. Ook waren er mooie sorteerproeven te zien van meer ervaren honden; ook hier ging het wel eens fout en kregen de geleiders voor het oplossen van hun problemen. welgemeende advies
Een zeer geslaagde dag bij de gastvrije en gezellige leden van Phv Dos, Reek, die werd afgesloten met enkele mededelingen. Tot 15 januari…dan zijn we er weer…….bedankt namens alle leden van Speurgroep Brabant.

 
Roos v Uden Helmond, Caroline Smulders, Oisterwijk/Poppel  
(Speurgroep Brabant)
BELANGRIJKE DATA:
15 JANUARI  2006 in Reek een INSTRUCTIE/INFO DAG  voor REDDINGSHONDEN (discipline vlakterevieren).
 Deze wordt verzorgd door ervaren reddingshonden geleiders en zal beginnen rond 09.00 tot 16.00 uur (In februari volgt een instructiedag voor Puinzoeken) 
Wil je erbij zijn laat dit dan even weten door een e-mail te sturen naar c.smulders1@tiscali.be.
 Op 4 MAART in Gemonde een OEFENDAG  voor speur/sorteerhonden. Inschrijven bij c.smulders1@tiscali.be  (let op: dit is een gewijzigd adres)
 
Op 26 MAART een WEDSTRIJD  (nominatie) voor speur- en sorteerhonden in Reek. Ook hiervoor kunt u inschrijven bij Caroline Smulders (Speurgroep Brabant) zie boven het email adres.
Degenen  die mee willen doen aan de  KNPV beker in 2007 voor Zoekhonden: (speuren; sorteren; vlakterevieren en puinzoeken)  zet bovenstaande data in je agenda en schrijf in bij Caroline Smulders. Kijk voor meer info ook altijd op het www.knpvforum.nl afd. speurhonden.